Planteringsråd för vinplanta

Ni kanske undrar varför så mycket jobb?!

Det är helt enkelt att man jobbar för framtiden, att plantan får långtidsnäring och plats för bättre rotutveckling de första åren. Starkt rotsystem = stark planta. Man vill ju ha lite fart i början..sådet händer något. 

Vitis vinifera

Vitis vinifera behöver ca pH 7 annars blir olika näringsämnen inte biotillgängliga, plantan kan inte ta upp dom, och man kan få bristsjukdomar.

Vid plantering är det några saker att tänka på:

  1. Plantering, bästa är om man kan gräva ur ett hål om 60 x 60 cm och 60cm djup.
  2. Häll i en jordblandning av 50/50 kogödsel, jord (är jorden tung kan man med fördel blanda i en hink sand) , 4-5 kg algomin (röd eller blå) och nästan en halv säck trädgårdskalk (12 kg). Allt välblandat.

Överbliven kalk strör ni runt plantan ca en halv meter runt.

Skulle plantan bli blek eller annat om ett antal år….lägg på kalk, ordentligt. Biotillgängligheten kan ha försvunnit.

  1. Låt det gärna bli en krater runt plantan, då kommer vattnet på rätt ställe.
  2. Det är viktigt att vattna väl första året innan rötterna hunnit söka sig ner på djupet. Stödbevattning år två kan vara nödvändigt speciellt under värmeperioder.
  3. Under viloperioden, höst och vinter bör man stödvattna den tjälfria perioden. Den största anledningen att plantor dör, är torka (regnar inte i växthuset), speciellt när plantorna är unga. Använd sunt förnuft och pekfingret
  4. Plantera med minst 10cm mellan jord och ymp, om ni har en ympad planta. Samma för stickling till närmaste lian.
  5. Det är effektivt av använda flytande gödsel då och då speciellt om plantan är nyplanterad innan rötterna vuxit ut och nått den fasta gödseln.

 

 

Hej,

Välkommen till frågespalten. Mailar ni in en fråga så lägger vi ut den här tillsammans med svaret.
12 mars 2014

När är det tid att klippa plantan?

Tja, det finns många bud om det.... men beroende på hur hård vintern är... -hård vinter-senare, mild vinter-tidigare. Själv klippte jag mina, första dagarna i februari i år. Det går alldeles utmärkt att klippa till mitten april. Klipper ni sent blöder plantan. Panik?! - nej ingen oro, det gör inte plantan ingenting      -den skadas inte!
Tycker ni det är jobbigt, gör såhär: Köp sårvax, värm den i vattenbad till flytande "kladda" med pensel på sårytan och ca 5 cm ner. Gegga ordentligt så det blir tätt! 

Det verkar vara allmänna råd här i Sverige att man ska klippa, november till nyår....ja, nackdelar med detta.
1, Höstklippning: vid fuktig höst/vinter som iår kommer infektion av svamp, det går ner i sårytan och kan ge betydande ved död, problemet blir marginellt om man klipper på vårvintern.

2, Höstklippning: Blir vintern hård kan det leda till frostskador, den går genom sårytan och kan ge samma resultat en svampinfektion.

Mitt råd: klipp på det nya året.

/Lennart

 
November 2014


Vad ska jag köpa? Läser men i olika böcker avråder man att köpa druvor man gör vin av tex Riesling mm.
för att dom inte smakar bra.

Tja, en mogen "vin"druva innehåller ca 120 - 250 socker/liter must för att kunna jäsa ut en vin med tillfredställande mängd alkohol. Det är sött...en bordsdruva kommer inte i närheten av det.

Dom är mycket goda. Att äta tex. en fullmogen riesling, mycket gott, dock oftast små bär och saft, gelé och vin blir mycket gott. Vinet blir inte som i Tyskland men ändå mycket gott. Första skörden ligger på lagring just nu.

Ibland bordsdruvor finns blandat mer eller mindre söta, det gör dom INTE mer eller mindre goda.
Tex. Krispiga mer neutrala....låter inte spännande....när ni ätit dom ångrar ni er inte.

I sortimentet finns en mängd olika smaker och egenskaper.

Jag garanterar att alla sortena utsökta att äta. Alltså, inget neråtköp.